El Bar La Llimona, és un local ubicat als voltants del centre comercial L’Illa Diagonal, al barri de Les Corts de Barcelona. Porta obert gairabé quinze anys i , el dirigeix un home barbut d’uns quaranta anys que acostuma a vestir amb texans i camisa. A simple vista, el bar és una de les múltiples alternatives que hi ha a la zona per anar a prendre una cervesa, anar a fer un menú o fins i tot, com fem alguns, per anar a esmorzar un bon entrepà després d’una nit de festa. La seva decoració rústica el diferencia dels altres bars del barri. A més a més, avui, en temps de crisi, mentre molts altres establiments de les seves mateixes característiques han de retallar despeses o simplement tancar, en Joaquim, actual propietari del bar, decideix comprar el local del costat i ampliar el seu negoci.
Sense massa set i amb els calers justos a la butxaca decideixo anar-hi per aviam si m’explica aquesta particular manera d’afrontar una crisi que està afectant especialment al sector de l’hostaleria. Aigua mineral en mà, i aprofitant que no hi ha massa clientela, l’aturo en el seu camí cap a la cuina i li pregunto directament si està notant la crisi. –Evidentment que sí- respon mentre repassa de dalt a baix el meu vestuari. – I les obres doncs? -Mira, em van fer una bona oferta, un preu raonable i vaig decidir invertir-hi; així podré treure més diners dels dinars i els sopars.- Vols dir que amb la crisi la gent no deixarà d’anar a menjar fora? – No ho crec; la gent deixa de viatjar, de comprar cotxes cars, però no deixa d’anar a fer el menú, quan té mitja hora per dinar abans d’haver de tornar a la feina; bé això espero. I no hauries preferit guardar diners per si les coses empitjoren? – Jo crec que és bon moment per invertir, si la cosa va bé, a mig termini, doblaré la facturació que faig ara.
Se’l veu molt segur i convençut. Una estona més tard, m’acomiado d’en Joaquim i em dirigeixo cap a un altre bar que hi ha aquí al costat. Local traspassat; llegeixo a l’entrada mentre un grup de quatre paletes no deixa d’entrar i sortir. Sabeu perquè traspassen el bar? –pregunto a un d’ells. Es traslladen al Poble Nou, a un local més petit –em respon un dels paletes tot jugant amb l’ escuradents que té a la boca. Ja hi tornem a ser; retall de despeses.
És curiós veure com en pocs metres de distància hi ha una diferència econòmica tant important. Alguns mantenen el local i fins i tot es permeten el luxe d’ampliar-lo i d’altres, se’n han de buscar un de més petit en un barri on el metre quadrat és més econòmic. Quina és la millor opció? Assegurar el que es té i filar molt prim amb els diners per poder cobrir despeses? O bé hipotecar-te una mica més, si escau, i tenir la possibilitat de, a llarg termini, beneficiar-se del moment actual? Només amb el temps es veurà. Sigui com sigui, en Joaquim, ha demostrat ser un individu emprenedor i tenir una gran valentia. Com m’ha dit ell quan jo ja marxava: “si anem a la crisi, fem-ho amb dos collons”.
viernes, 17 de abril de 2009
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario